Tips & Tricks

Zo onderhoud je je caravan

3 min. lezen , 5 januari 2022

Het is essentieel om je caravan goed te onderhouden. Zo kun je een aantal risico's voorkomen, zoals ongelukken door klapbanden of handremstoringen. Kortom, je kunt een caravans heel lang in goede staat houden om zo de levensduur te verlengen. Het omvat regelmatig je caravan controleren en schoonmaken tijdens je reis en ook bij stilstand. Je caravan is je 'thuis op wielen', dus deze moet schoon en veilig zijn om een ontspannend gevoel te geven dat je nodig hebt voor je vakantiereis.

Onze beste onderhoudstips voor caravans

Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van de caravan die ervoor zorgen dat het interieur, exterieur, sanitair, chassis van je wagen en de elektriciteit altijd in topconditie zijn.

Tip 1.

Open en sluit altijd alle ramen en deuren, inclusief kastdeuren, en smeer de scharnieren. Het is belangrijk om je batterijniveau te controleren, aangezien het energieverbruik van een caravan anders is dan dat van andere voertuigen. Als je batterij goed wordt onderhouden, gaat deze langer mee, wat kostenefficiënt is en de accu betrouwbaarder maakt. Vermijd het aansluiten van al je elektrische apparaten tegelijk, wat kan leiden tot een storing in je batterij. In extreme gevallen zou het zelfs vlam kunnen vatten.

Tip 2.

Het is ook belangrijk om je banden te controleren. Doe dit voordat je naar een andere bestemming reist of als je caravan lange tijd op één plaats heeft gestaan. Weersomstandigheden kunnen je banden beschadigen of platmaken. Dus om het risico op een klapband te verminderen, moet je ze controleren op tekenen van slijtage, zoals scheuren in de zijwanden of verdachte uitstulpingen. Vervang de banden wanneer nodig, zelfs als het loopvlak niet versleten is. Zo voorkom je ongelukken.

Tip 3.

Aangezien je caravan als een huis op wiel is, betekent dit dat je hem in principe voor alles kunt gebruikt. Het heeft dus een zorgvuldige en regelmatige reiniging nodig, zowel van binnen als van buiten. Bescherm de buitenkant van de caravan tegen de elementen met een gespecialiseerde caravanreiniger en wax polish. Zo behoudt het ook zijn glanzende aantrekkingskracht. Binnenin je camper kun je regelmatig stofzuigen. Zo voorkom je het binnendringen van mieren, beestjes, insecten, termietenkakkerlakken, knaagdieren en andere insecten.

Tip 4.

Zorg voor een checklist voor parkeren en rijden. Houd altijd een persoonlijke checklist bij van dingen die je moet doen bij het betreden en verlaten van een camping. Dit zijn onder andere zaken die je moet controleren voor en na het parkeren van je caravan. Het omvat ook een algemene controle van de caravan, het checken of de elektrische verlichting (inclusief remmen en richtingaanwijzers) correct werkt, en het vervangen van kapotte lampen. Check in de caravan de gastoestellen, de kookplaat, de koelkast en het verwarmingssysteem. Als je schade aan je caravan opmerkt, laat deze dan bekijken door een professional. Wat heb je nodig?

Tip 5.

Hoewel onderhoud over het algemeen regelmatige reiniging omvat, is het ook van cruciaal belang om enkele producten te overwegen die daarbij het beste kunnen worden gebruikt. Zo voorkom je dat de onderdelen verslechteren en roesten. Zorg er wel voor dat je bij het schoonmaken geen andere chemicaliën gebruikt dan die door de fabrikant worden aanbevolen.

Must haves voor je caravan

Voor je caravan zul je verschillende schoonmaakmiddelen nodig hebben, zoals:

  • Camper Shampoo
  • Watertankreiniger
  • Caravan ontvochtiger
  • Caravanwas
  • Toiletvloeistof

Vergeet niet: hoe goed je ook voor je caravan zorgt, het blijft een must om hem verzekerd te hebben. Zoek een verzekeringsmaatschappij die de dekking biedt die bij je past.

Opzoek naar nog meer tips & tricks?