De populariteit van squash is in de loop der jaren flink gegroeid. Ooit naar alle waarschijnlijkheid begonnen in de omgeving van de Harrow kostschool in Engeland, heeft het squash een hoge vlucht genomen. In Nederland begon de sport door de inspanningen van Jan Fentener van Vlissingen - voorvader van één van de voornaamste families in ons land - die in Utrecht een baan opende nadat hij in Engeland met de sport in aanraking kwam. Squash kreeg ook aandacht doordat de succesvolle Wimbledon-tennisser Henk Timmer en hockeyster Miek van Laer tot de eerste kampioenen in de sport behoorden.

Goed materiaal onontbeerlijk

Squash is geen plotse hype en is voor heel veel beoefenaren een actieve bezigheid die zich niet laat remmen door onvoorziene weersomstandigheden. Om echt plezier van de sport te hebben, is goed materiaal echter onontbeerlijk. Squash is een fysiek intensieve sport en goede schoenen en een prettig racket met een goede grip verhogen niet alleen het plezier. De kans op blessures wordt ook minder.

Voorkom blessures: goede schoenen

Natuurlijk zijn goede schoenen heel belangrijk, want zij spelen een grote rol bij het voorkomen van blessures aan de voet en de enkel. Vanwege het intensieve karakter van squash komen met regelmaat kwetsuren voor aan de achillespees of nabij het scheenbeen (shin splint). En uiteraard zijn goede schoenen ook noodzakelijk om blaren te voorkomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima schoenen te verkrijgen die niet alleen de enkels voldoende steun bieden, maar ook voor een prima demping zorgen. Mochten specifieke squashschoenen je om één of andere reden niet bevallen, kijk dan eens bij schoenen voor sporten met een identieke belasting, zoals volleybal, badminton of handbal.

Vervang materiaal bijtijds

Hoe degelijk je schoenen ook zijn, ze hebben geen onbeperkte levensduur. Als de demping afneemt, kun je het beste op zoek naar een nieuw paar. Ook squashballen gaan niet oneindig mee. Als je met de meest 'professionele' bal speelt - herkenbaar aan de twee gele stippen - zul je misschien binnen enkele maanden weer nieuwe moeten aanschaffen. Beginners hebben het meeste plezier met de ballen met een blauwe stip. Deze stuiteren veel hoger op, waardoor je ook als beginnende spelers lange slagenwisselingen krijgt. Ze hoeven ook niet opgewarmd te worden, zodat je lekker snel met jouw partij kunt beginnen. De wat meer ervaren spelers spelen met ballen met een rode of met een gele stip.

Bescherm je ogen

Omdat squashballen niet groot zijn, is het belangrijk je ogen goed te beschermen. Het is niet onlogisch dat voor competitiespelers een squashbril bij het dubbelspel wereldwijd verplicht is. Voor jeugdspelers geldt dat zelfs voor het enkelspel. Wees niet bang dat je bril niet lekker zit of het gezichtsvermogen beperkt. De nieuwste generatie squashbrillen zijn zo gemaakt dat ze niet beslaan. Ook voor de beginner is zo'n bril aan te raden. Je speelt immers binnen een kleine ruimte en niet alleen de bal, maar ook een elleboog van je tegenstander kan voor oogletsel zorgen. Doen dus!

Kies een racket dat bij je past

De keuze voor het juiste racket is nogal persoonlijk. Voor minder ervaren spelers is een iets zwaarder racket aan te raden. Die zijn goed te controleren en je kunt er meteen al harde slagen mee geven. Voor wie wat langer speelt, loont het de moeite over te stappen op een iets lichter model. Ook de vorm van het racket en de grootte van het blad zijn afhankelijk van de specifieke kwaliteiten en de wensen van de speler zelf. Hoe groter het blad, hoe groter de kans dat de bal geraakt wordt. Een kleiner blad maakt het racket echter wendbaarder. Belangrijk onderdeel van het racket is een goede grip. Misschien wel de goedkoopste investering voor je als je squash speelt, maar het zorgt er wel voor dat je racket tijdens de partij stevig in je handen blijft liggen als je begint te transpireren. Ook dat is een persoonlijke keuze, maar je merkt al gauw of een grip lekker aanvoelt.

Opzoek naar nog meer tips & tricks?