Wie regelmatig bakt, zal regelmatig gebruik maken van bakpapier. Maar ken je ook het alternatief, de reusable bakmat?

Voordelen

Het gladde oppervlak van een siliconen bakmat maakt dat baksels niet aan het oppervlak blijven plakken. Al je zorgvuldig bereidde producten kunnen eenvoudig van de bakplaat genomen worden, zonder beschadigingen of kans op breken. Een bakmat is bestand tegen temperaturen tot 250°C en zijn ook te gebruiken in de magnetron. Daarnaast zijn de meeste ook bestand tegen lage temperaturen, zodat ze ook in de diepvriezer kunnen. Door de verschillende afmetingen is er altijd een te vinden die past bij jouw oven. De reusable bakmat is zo uitgevoerd dat hij keer op keer te gebruiken is. Het gladde oppervlak is na gebruik in de oven eenvoudig onder de kraan schoon te maken, zonder het gebruik van reinigingsmiddelen. Wanneer de reusable bakmat niet in gebruik is, is hij eenvoudig op te rollen en op te bergen.

Verschillende uitvoeringen

Afhankelijk van het gebruik zijn er verschillende uitvoeringen van de bakmat. Er is een eenvoudige egale bakmat die als ondergrond kan dienen voor alle denkbare toepassingen tijdens het bakken. Er zijn er ook waarop diverse maatafbeeldingen afgedrukt staan. Deze zijn een eenvoudig hulpmiddel bij het op maat rollen van taartbodems of het opspuiten van gebakbodems. Het op maat knippen van bakpapier behoort hiermee tot het verleden. Tenslotte zijn er ook voorgevormde siliconen bakmatten die dienen als ondergrond voor het bakken van macarons of eclairs. Door de voorgevormde kuipjes krijgt je gebak een gelijke afmeting wat verdere verwerking zoveel eenvoudiger maakt. Ook deze bakmatten zijn na gebruik eenvoudig schoon te maken en opnieuw te gebruiken.

Verschillende merken

Er zijn veel verschillende merken bakmatten te koop. Kijk voordat je een aankoop doet altijd goed naar de verschillende specificaties om te zorgen dat je een reusable bakmat aanschaft die past bij jouw kook- en bakkunsten. De bakmatten van Pavoni en Silikomart worden over het algemeen goed beoordeeld, net als de bakmatten van het merk Collie. Deze merken leveren bakmatten in diverse uitvoeringen, al dan niet voorzien van bedrukking of in een voorgevormde uitvoering. Deze merken zijn allen te koop via de speciaalzaken en diverse webwinkels.

Wat is de beste koop?

Bakmatten van het merk Krumble worden zeer hoog gewaardeerd. Er zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Naast de bekende modellen is er bijvoorbeeld ook een bakmat met een opstaande rand die ideaal is voor het maken van cakerollen. En wat te denken van een verhoogde bakmat met een oppervlak wat uitermate geschikt is voor het maken van krokante ovengerechten zoals knapperige frietjes. De bakmatten van Krumble zijn antislip, wat het gebruik vereenvoudigd. Schuivend en opkrullend bakpapier hoort definitief tot het verleden, het uitrollen of opspuiten van deeg was nog nooit zo makkelijk. Omdat een Krumble bakmat jarenlang meegaat, gebruik je aanzienlijk minder bakpapier. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Kortom, het gebruik van een reusable bakmat is voor iedereen die wel eens bakt een praktisch hulpmiddel in de keuken.

Opzoek naar nog meer tips & tricks?