Vraag een willekeurige groep tuiniers naar hun minst favoriete taak, en je zult ongetwijfeld horen "Onkruid wieden!". Woekerend onkruid steelt water en waardevolle voedingsstoffen uit de bodem die nuttige planten zouden kunnen krijgen, en hun minder fraaie uiterlijk doet afbreuk aan het ontwerp van gazon en tuin. Als je een tuinier vraagt naar z’n minst favoriete taak, dan hoor je als antwoord vaak “onkruid wieden”. Onkruid vermeedert snel en het haalt waardevolle voedingsstoffen en water uit je tuin. Deze stoffen zijn nodig voor de planten en bomen die je wel wilt houden in je tuin. Ook staat het gewoon niet mooi, veel onkruid in je gras bijvoorbeeld. Om je tuin volledig onkruidvrij te krijgen moet je beseffen dat dat bijna onmogelijk is. Maar als je eventuele problemen meteen aanpakt, kun je toekomstige onkruidgroei verminderen. Verderop lees je hoe je onkruid kunt aanpakken en met welk gereedschap je dat het best kunt doen.

Hoe kun je onkruid verwijderen?

Als je permanent onkruid wilt verwijderen uit je tuin, dan zul je regelmatig in je tuin moeten gaan plukken. Het is een kleine moeite, als je het maar bijhoudt. Dit voorkomt dat je chemische middelen moet gaan sproeien die de rest van de boden onder je tuin ook doodt. En dat moet je voorkomen, want dat git zakt de grond in en komt uiteindelijk weer via de waterkraan je huis in. Als je je aan de volgende tips houdt, heb je de grootste kan op succes.

1. Wacht niet met onkruid wieden.

Als je onkruid boven je knie laat uitgroeien, zal je het moeilijk krijgen om ze weg te houden. Wat makkelijker is, als het onkruid nog klein is, om het eruit te trekken. De wortels zijn dan nog klein en veel zwakker, waardoor het gemakkelijker wordt om ze eruit te trekken. Als je om de dag een snelle wandeling door je tuin maakt zal je zien dat het maar een paar minuten kost om al het jonge onkruid weg te trekken. Het is echt een kwestie van bijhouden.

2. Pluk bij de basis van de plant en trek vooral de wortels eruit.

Het is verleidelijk om te bukken en het blad van een onkruid uit de grond te trekken. Maar helaas zorgt dat er voor dat je alleen maar het onkruid in tweeën breekt. Daardoor blijft de onderste helft van de plant en ook de wortels in de grond zitten. Als je in plaats daarvan de tijd neemt en elk onkruid afzonderlijk aanpakt bij de basis van de plant, dan trek je langzaam de wortels uit de grond.

Probeer uit te vinden hoe je aan jouw onkruid kunt gaan trekken zonder dat je je rug verrekt. Voorover buigen bij het onkruid wieden kan je rug te zwaar belasten, waardoor het kan voelen alsof je een zwaar voorwerp optilt. Het is beter om te knielen of op de grond te gaan zitten. Een klein draagbaar krukje is nog handiger om naar de plek te brengen.

3. Neem het juiste gereedschap.

Goed wiedgereedschap versnelt je werk. Kies goed gemaakt gereedschap met stevige handgrepen die goed vast te pakken zijn en met messen van stevig staal. Kies ook gereedschap dat past bij je onkruidbestrijdingsmethode, of je dat nu knielend of staand wilt gaan doen. Gereedschap voor als je knielend te werk wilt gaan: Deze hebben korte handvatten van ongeveer 12 tot 25 centimeter lang. Gereedschap met vingervormige tanden zoals een kleine hark werken goed voor het uitschrapen van onkruid met kleine wortelstelsels.

Begin in ieder geval nooit aan chemische onkruidverdelgers. Deze verstoren het milieu. Uit onderzoek blijkt dat dit soort chemicaliën regenwormen kunnen aantasten en ook de bodemvoedingsstoffen. We hebben onze gezonde grond hard nodig, omdat ons voedsel daaruit voortkomt. Door chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, komen er chemicaliën in ondergrondse lagen aarde terecht, en uiteindelijk vinden we die terug in ons eigen drinkwater. Overweeg een niet-giftig onkruidverdelger waarmee je de besmettingsproblemen die met giftige onkruidverdelgers gepaard gaan, kunt vermijden. Of doe het met de hand, met goed gereedschap.

Opzoek naar nog meer tips & tricks?