Het wordt soms wel eens vergeten, maar ook een computer heeft regelmatig een onderhoudsbeurt nodig! Dat onderhoud moet uitgevoerd worden op zowel de hardware (de fysieke onderdelen) als op de software (de programma’s). Een slecht onderhouden computer werkt meestal trager, is gevoeliger voor virussen en kan door vocht en oververhitting defect raken.

Onderhoud dat je moet uitvoeren op de hardware

De ventilator die in de behuizing van een pc zit, zuigt niet alleen lucht maar ook stof naar binnen. Dat stof trekt op zijn beurt vocht aan, dat zich afzet op de elektronische componenten en storingen kan veroorzaken. Als je de behuizing openmaakt, zie je meestal grote hoeveelheden stof opeengepakt zitten in het frame. Om de processor en de voeding voldoende koeling te geven, is het absoluut noodzakelijk om het stof regelmatig te verwijderen. Hiervoor bestaan er speciale spuitbussen die perslucht bevatten. Er zijn ook kleine oplaadbare blazers verkrijgbaar waarmee je het stof uit je computer kunt blazen zonder iets te beschadigen. Het is uitermate belangrijk dat de ventilator en de ventilatieopeningen vrij zijn van stof. Controleer of de ventilator voldoende werkt wanneer de computer aan staat. Ventilatoren die door ophoping van stof defect zijn geraakt, kun je vrij eenvoudig vervangen door nieuwe exemplaren.

Uitwendige reiniging van een pc of laptop

Een pc of laptop die veel gebruikt wordt, moet ook aan de buitenzijde schoongemaakt worden. Elke computergebruiker weet dat een toetsenbord op de duur erg vuil kan worden. Het scherm en de onderzijde van de muis trekken eveneens een hoop stof aan. Voor het uitwendig kuisen van toetsenbord, scherm en muis vind je in de handel tal van producten, zoals reinigingskits en speciale sprays. Om de lens van een cd-rom- of dvd-station schoon te maken, bestaan er reinigingscd's.

Softwarematig onderhoud: laatste programma-updates installeren

Naast het preventief nazicht van de technische onderdelen van een computer, is het onderhoud van de software minstens zo belangrijk. Zeker in een tijd waarin computersystemen voortdurend blootstaan aan allerlei wanpraktijken als hacking en phishing, is goede antivirussoftware van essentieel belang. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt nagekeken of de laatste updates van deze antivirussoftware actief zijn. Ook de allerlaatste updates van het besturingssysteem zelf (Windows, macOS, Android,...) moeten geïnstalleerd zijn om een maximale bescherming tegen hackers te bieden. Mogelijk bestaan er ook belangrijke updates van de aanwezige applicatiesoftware (tekstverwerking, mail, fotobewerking enzovoorts) die je niet mag vergeten te downloaden en te installeren. Bij softwarematig onderhoud hoort eveneens het uitvoeren van een complete virusscan op alle bestanden die op de harde schijf staan.

Je pc optimaliseren en een back-up maken

Na langdurig gebruik van een computer merk je vaak dat deze trager wordt. De oorzaak is meestal de harde schijf, die stilaan verslijt en meer en meer gevuld raakt met data. Tijdens softwarematig onderhoud wordt de harde schijf gecontroleerd op defecte en onbruikbare zones. Overtollige tijdelijke bestanden worden verwijderd en de aanwezige gegevens worden weer netjes achter elkaar op de harde schijf gezet, zodat deze zo weinig mogelijk verspreid staan. Deze laatste bewerking noemt men 'defragmentatie'. Het defragmenteren van de data op de harde schijf versnelt de werking van de computer aanzienlijk. Vergeet niet om na het opschonen van de harde schijf een volledige back-up van jouw bestanden te maken. Elke harde schijf kan immers defect raken, en in zo’n geval ben je erg blij dat je een back-up van je gegevens bij de hand hebt!

Opzoek naar nog meer tips & tricks?