Ben jij op zoek naar een leuke en ontspannende hobby? Als jij creatief bezig wilt zijn, dan is schilderen erg leuk om te doen. Misschien wordt je nog tegengehouden door je eigen onzekerheid, want ´ik kan helemaal niet schilderen´? Iedereen kan schilderen, je moet je alleen niets aantrekken van commentaar van anderen. Iedereen heeft zijn eigen smaak. Bij een schildershobby krijgt je te maken met veel verschillende materialen, zoals verf, penselen en het doek. Een onmisbaar onderdeel bij het schilderen, is een paletmes.

Wat is een paletmes in de schilderkunst?

Wat een paletmes is, weet iedereen wel, maar niet dat deze voor de schilderkunst wordt gebruikt. Veel mensen kennen de paletmes onder de benaming ´plamuurmes´. Dit is een plat stuk plaatmetaal met een handvat eraan en dit wordt gebruikt voor het plamuren van wanden. Gebruik je een plamuurmes tijdens het schilderen van een portret of landschap, dan heet het een paletmes. Dit om de simpele reden, dat een paletmes wordt gebruikt om verf op het palet te mengen en vervolgens op het doek aan te brengen. Geoefende schilders kunnen een paletmes ook gebruiken ter vervanging van een penseel. Met verschillende technieken, kunnen er zo diverse stijlen ontstaan.

Wat is dan een schildersmes?

Bovenstaande alinea geeft de officiële betekenis van een paletmes aan. Met een paletmes wordt vaak ook een schildersmes bedoeld. Een schildersmes lijkt op een paletmes, maar het blad kan verschillende vormen hebben. Het voornaamste doel van een paletmes, is om verf op het schilderspalet te mengen. Een schildersmes wordt voornamelijk gebruikt om verf op het doek aan te brengen en textuur en vormen aan te brengen op het doek. Dit is ook de reden dat er verschillende soorten schildersmessen zijn met diverse bladvormen, zoals ruitvormig, langwerpig en rond. Een schildersmes is vooral geschikt voor de verfijnde schilder, die specifieke structuren wil aanbrengen. Maar ook deze schildersmessen worden vaak onder het product paletmes geschaard, omdat je met een paletmes hetzelfde kunt als met een schildersmes.

Voor welke verfsoorten kun je een paletmes gebruiken?

Tijdens het schilderen heb je keuze uit verschillende verfsoorten. Het is mogelijk om bepaalde verfsoorten te combineren, maar de meeste schilders kiezen voor een schilderij met één bepaalde verfsoort. De drie meest gebruikte verfsoorten zijn, olieverf, acrylverf en aquarelverf. Voorwaarde bij het gebruik van een paletmes, is dat de verf smeerbaar is. Hierdoor valt aquarelverf af. Zowel de verf als de ondergrond (papier) zijn te dun voor gebruik met een paletmes. Door een paletverf in combinatie met olieverf of acrylverf te gebruiken, kun je heel goed verf mengen en prachtige structuren aan brengen op het doek.

Hoe gebruik je een paletmes tijdens het schilderen?

Als je nog nooit een paletmes hebt gebruikt tijdens het schilderen, dan zal dit even wennen zijn. Veel schilders die geleerd hebben om met een paletmes te werken, geven hier de voorkeur aan bij het mengen. Met het mengen start je het gebruik van een paletmes ook. Zorg dat je de kleuren die je wenst, goed op het palet mengt. Hoef je niet te mengen? Dan is het mogelijk om de verf rechtstreeks vanuit de tube op de paletmes aan te brengen. Breng met een paletmes vervolgens dikke lagen aan op het doek en smeer dit uit. Als de verf gedroogd is, kun je een volgende laag aanbrengen, zodat je een soort van 3D structuur krijgt.

Welke stijlen creëer je met een paletmes?

Als kunstenaar heb je alle vrijheid met een paletmes. Het belangrijkste doel van het gebruik van een paletmes, is dat je hiermee dikke lagen op het doek krijgt. Door het 3D-effect, ontstaan er schaduwen en hiermee laat je bepaalde vlakken uit het schilderij springen. Breng je meerdere lagen over elkaar aan, laat de vorige laag dan altijd opdrogen. Met een paletmes verkrijg je niet de details die je met een penseel wel krijgt. Toch kun je ook details aanbrengen met een paletmes. Als de verf is gedroogd, kun je met de zijkant van het mes krassen aanbrengen. De onderste lagen worden hiermee zichtbaar en zo ontstaat er een bijzonder effect. Deze krastechniek wordt ook wel ´sgraffito´ genoemd. Het is ook mogelijk om te schrapen, zo schraap je bepaalde lagen verf weg voor weer een ander effect. Kortom, laat je niet tegenhouden in creativiteit, je kunt met een paletmes enorm veel experimenteren.

Opzoek naar nog meer tips & tricks?