Heb je weinig of geen ervaring met moestuinieren, of heb je eigenlijk geen groene vingers maar wil je toch je eigen, gezonde groenten kweken? Wanneer je met enkele belangrijke voorschriften rekening houdt, kan dat perfect. Je inspanningen lonen zeker de moeite. Want wat is er nu smaakvoller én gezonder dan zelf gekweekte groentjes in je eigen tuin?

Start kleinschalig

Zie je toekomstige moestuin niet meteen té groot, maar hou hem kleinschalig, zeker het eerste seizoen. Overweeg voor je definitief start met het inrichten van je eerste moestuin, welke groenten je wilt telen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Gaat je voorkeur naar het kweken van klassieke, of vergeten groenten. Tuinieren mag zeker in het begin niet té zwaar worden of teveel tijd in beslag nemen. Dan ebt de motivatie al snel weg en hou je het nooit lang vol. Hou je moestuin daarom beperkt, zeker tijdens het eerste seizoen. Valt het kweken van je eigen groenten in de smaak? Dan kun je later nog je tuin nog altijd verder uitbouwen.

Kies de juiste plaats voor je moestuin

De plaats van je toekomstige moestuin is belangrijker dan je denkt. Je kiest die dus zeker niet lukraak. Het is het beste om een moestuin aan te leggen op een zonnig deel van Je tuin, uit de wind en in de zon, maar mét voldoende schaduw. De grond is onkruidvrij, goed gedraineerd en vruchtbaar. Indien nodig meng je bij voorkeur organische mest of compost door de grond. Oriënteer je moestuin naar een noord-zuidas. Het is vooral handig wanneer je je moestuin in meerdere delen wilt verdelen.

Verdeel je moestuin in meerdere vakken

Verdeel je moestuin in verschillende vakken, van elkaar gescheiden door smalle paadjes. Die kun je bijvoorbeeld verharden met grind, kiezel of met tegels om onkruid te weren. De verschillende onderdelen kun je van elkaar scheiden met planken, laag riet, niet woekerend bamboe,  horren of lage heggen. Buxus is geen goede keuze, omdat het vocht en voedsel uit de groenten haalt en ook veel snoei vereist. Je kiest beter lavendel, rozemarijn of bieslook.

Nauwkeurig selecteren en combineren

Plant of zaai de eerste keer zeker geen grote hoeveelheden van één bepaalde soort groenten. Een te grote voorraad van dezelfde groenten gaat al vlug vervelen. Heb weinig of geen ervaring en geen groene vingers? Kies dan voor makkelijk te kweken groenten zoals courgettes, wortelen, lente-uitjes, radijsjes, erwtjes, diverse soorten sla, snijbiet, bonen en-of, peulvruchten. Heb je meer ruimte en de nodige ervaring? Denk aan het telen van moeilijkere groentesoorten, zoals bloemkool, tomaten, paprika's, andijvie en knolselderij. Niet alle groenten houden van elkaars gezelschap. Zet dille nooit in de buurt van venkel, of selderij bij peterselie. Andere combinaties versterken dan weer elkaar en houden ziekten en insecten op veilige afstand. Dat is bijvoorbeeld het geval met:

  • Radijsjes, sla en komkommer
  • Wortelen met prei, bieslook of rozemarijn
  • Tomaten met prei, uien of peterselie
  • Spinazie met aardbei
  • Aubergines met bonen

Sommige bloemen beschermen zowel groenten als kruiden tegen ongedierte. Zo houden Afrikaantjes vooral aaltjes weg van knolgewassen, bonen, sla of bleekselder. Goudsbloemen is dan weer efficiënt tegen mieren.

Groenten en kruiden zaaien

Groenten en kruiden zaai je zelf. Om tijd te winnen kun je ook plantjes kopen. Bereid de grond goed voor. Zaai zeker niet in bevroren of in té vochtige grond. Dat verhindert het ontkiemen van de zaadjes. Hark de bovenlaag goed los en egaliseer de grond. Zaaien die je in ondiepe geultjes. Strooi de zaadjes dun uit, bedek ze met aarde en geef ze water (liefst mét de sproeikop op de gieter). Zodra de eerste echte blaadjes tevoorschijn komen (na de twee kiemblaadjes), is het tijd om uit te dunnen. Verwijder de zwakste exemplaren, en de plantjes die té dicht of in elkaars weg staan.

Je moestuin in de winter

Eens je moestuin leeg, maak je hem winterklaar. Bedek de vrije ruimten met een laag mulch zoals stro, hooi, gevallen bladeren of gemaaid gras. Dit beschermt niet alleen de bodem tegen onkruid, maar voorkomt ook het uitdrogen, afkoelen, eroderen, verdampen en dichtslibben. In het vroege voorjaar (februari/maart) verwijder je de mulch weer.

Extra tips voor het starten van je eerste moestuin  

Om tijd te winnen, kun je groenten voorzaaien in een serre, een kas of in potten of bakken op een zonnige plaats binnen, bijvoorbeeld op de vensterbank

  • Start klein en hou het vooral overzichtelijk
  • Zaai nooit twee jaar achterelkaar dezelfde soort groenten op dezelfde plaats
  • Bescherm je planten onder plastiek tegen eventuele nachtvorst

Opzoek naar nog meer tips & tricks?