Wat is er lekkerder dan een cappuccino? Cappuccino is wereldwijd populair. Deze van oorsprong Weense koffiesoort wordt bereid met espresso en warme melk. Om precies te zijn, bestaat de perfecte cappuccino uit één deel vers gezette espresso, één deel gestoomde melk en een topping van één deel stevige, glanzende melkschuim. Wil je thuis ook een lekkere en mooie cappuccino maken, eentje zoals je er door een echte barista voorgeschoteld krijgt? Dus met een perfecte melkschuimlaag en de mooiste figuurtjes? Het begint allemaal met een goede voorbereiding en goed materiaal. In dit blog lees je hoe jij thuis de lekkerste en leukste cappuccino maakt.

Voorverwarmd servies

Als je een cappuccino maakt en je gebruikt hiervoor een (steen-)koud glas of een (steen-)koude cappuccinobeker, zal de cappuccino snel afkoelen. De koude van glas of beker onttrekt namelijk direct de warmte aan je met zorg bereidde cappuccino en verlaagt de temperatuur ervan met minstens 10 C °. Je cappuccino koelt hierdoor onnodig af, wat de smaak en de kwaliteit ervan niet ten goede komt. Zorg dus voor voorverwarmd servies. Sommige (semi-)professionele koffiemachines hebben bovenop een warmhoudplateau. Je kunt servies echter ook met heet water of stoom voorverwarmen. Helemaal luxe is het gebruik van een professionele kopjeswarmer.

De espresso

Belangrijk onderdeel van een cappuccino is de espresso. Espresso die gemaakt is met een espressomachine geniet de voorkeur. Van belang is natuurlijk de juiste bonenmelange. Wacht nog even met het zetten van de espresso. Het opschuimen van de melk neemt waarschijnlijk meer tijd in beslag. Jammer als de espresso intussen onnodig staat af te koelen.

De melkopschuimer

Behalve een krachtige espresso, valt of staat een goede cappuccino met de kwaliteit van het melkschuim. Gelukkig hoef je geen barista te zijn voor het maken van een heerlijke laag melkschuim. Een goede melkopschuimer neemt het werk graag van je over. Er zijn drie manieren om melk op te schuimen.

Elektrische melkopschuimer

Een elektrische melkopschuimer is echt ideaal. Het enige dat je hoeft te doen is de opschuimmelk erin te schenken en het apparaat aan te zetten. De melkopschuimer schakelt vanzelf uit, het moment waarop je de espresso kunt gaan maken. De meeste elektrische melkopschuimers zijn snoerloos en 360 graden roteerbaar.

Handmatige melkopschuimer

Met een roestvrijstalen melkopschuimer kun je ook melkschuim maken. Hiervoor moet je de melkschuimer en de melk op het gas verwarmen en zelf door middel van op en neer bewegen “lucht” aan de melk toevoegen. Het resultaat van de melkschuim kan wisselend zijn, in tegenstelling tot die van de elektrische melkopschuimer. Er zijn ook handige, kleine melkopschuimers https://www.onzetopproducten.nl/categorieen/melkopschuimers/beste-handmatige-melkopschuimers-3162#rank4 op batterijen werken of via usb oplaadbaar zijn.

Melk opschuimen met een stoompijpje

Heeft jou koffiemachine een stoompijpje? Mooi, hiermee kun je een perfecte melkschuimlaag maken. Het vergt helaas wel enige oefening. Zorg voor een zo koel mogelijke melkopschuimkan en koude opschuimmelk . Vul de melkopschuimkan tot maximaal de helft, door het opschuimen zal de melk in volume toenemen. Draai nu het stoompijpje open. Hiermee wordt water en condens afgevoerd. Zodra je de stoom ziet en die hoorbaar is, moet je het stoompijpje weer dichtdraaien. Houd de melkopschuimkan met een hand naar keuze vast en zorg ervoor dat het stoompijpje zich iets uit het midden en nét onder de oppervlakte van de opschuimmelk bevindt. De randen mogen niet worden geraakt. Draai het stoompijpje helemaal open. Beweeg de kan zoveel naar beneden tot je gesis hoort, een teken dat er lucht in de opschuimmelk wordt gezogen. Zorg er steeds voor dat het stoompijpje net onder de oppervlakte blijft. Belletjes kun je verwijderen door met het melkkannetje zachtjes op een hard oppervlak te kloppen. “wals” het melkschuim nog even voordat je het aan de espresso toevoegt, dat wil zeggen draai de melk in het melkkannetje langzaam rond.

De opschuimmelk

Er zijn verschillende soorten opschuimmelk verkrijgbaar. Er zijn zelfs lactosevrije varianten. Die geven een prima melkschuim. Gewone volle houdbare melk is een prima (en goedkoper) alternatief. Zorg ervoor dat de melk koud genoeg is (koelkasttemperatuur).

De finishing touch

De meesten onder ons zullen geen mooie figuurtjes in hun cappuccino kunnen maken. Om toch goed voor de dag te komen en jouw cappuccino helemaal áf te maken, kun je gebruik maken van allerlei leuke cappuccinosjablonen

Opzoek naar nog meer tips & tricks?